Pantbrev

Pantbrev fungerar som säkerhet vid lån

Pantbrev fungerar som säkerhet vid lån

När man ska låna en större summa pengar för att köpa ett hem så behöver man en säkerhet och det brukar då vara en del av huset. Säkerheten som man använder sig av kallas för pantbrev och det är ett brev som utfärdas för ett visst belopp. När man väl har pantbrevet så kommer detta fortsatt att gälla så när man säljer ett hus så kan man ge pantbrevet till de nya ägarna så att de slipper ta fram ett nytt för sitt lån. Nu kan det förstås vara så att man behöver låna mer än vad som anges i pantbrevet som redan finns och då får man se om det går att få ytterligare ett pantbrev för samma fastighet. Om det är möjligt så kan man betala för detta och således ha två brev. Innan man kan ansöka om pantbrevet så måste man dock ha en lagfart som bevisar att man äger den fastighet som man vill belåna.

Vad kostar ett pantbrev?

Kostnaden för ett pantbrev är 2 % av lånebeloppet. Lånet avgörs i enlighet med fastighetens taxeringsvärde och hur stor handpenning man har. Om man har ett tidigare pantbrev så kan man använda sig av detta och bara köpa till den summa som fattas och då blir kostnaden för brevet mindre. Det här är en kostnad som man vanligtvis betalar till den bank som man tar lån av. Betalningen utförs den dag då man skriver avtal och genomför köpet.

Pantbrev med bästa rätt

Om det är så att man har olika pantbrev för sin bostad så kommer de att ha lite olika rangordning. Man ser på vilken rätt pantbrevet ger och det som ger den allra bästa rätten är det som kommer att ge pengar i första hand. Det här pantbrevet kallas också för bottenpantbrev. Den som har detta brev får pengar först då en fastighet måste säljas för att ägarna inte kan betala lånet på den. Med ett bottenpantbrev så tar banken ingen stor risk då pengarna med allra största sannolikhet kommer att betalas tillbaka så snart som fastigheten säljs. Om man utfärdar ytterligare ett pantbrev som kanske ligger över fastighetens marknadsvärde så kallas det ibland för “över skorstenen” och det här pantbrevet är inte lika säkert som bottenpantbrevet eftersom man inte kan räkna med att en försäljning kommer att ge igen samma summa som man en gång betalade för huset.

Pantbrev från andra fastigheter

Många undrar om man kan få hjälp med ett lån genom att använda sig av ett pantbrev som är framtagna för en annan fastighet. Om man har föräldrar eller svärföräldrar som kan tänka sig att erbjuda ett pantbrev som gäller deras hem så ska man kunna använda detta för sitt lån. Det är dock viktigt att inse att det här inte kommer att minska kostnaden för lånet såvida man inte får pengarna som present av föräldrarna. Sedan så ska man alltid ta reda på hur ens kreditgivare ser på den här saken och vilka villkor man får beroende på pantbrevets storlek och natur.