Det är inte ofta man tänker på eller förknippar den Svenska kyrkan med skogen, men det är faktiskt så att Svenska kyrkan förvaltar en stor del av skogen som finns runt om i Sverige. Svenska kyrkan förvaltar 470 000 hektar skogsmark, det är 1,7 procent av den skogsmark som finns i Sverige. Runt tre fjärdedelar av Svenska kyrkans mark finns i sex av deras stift nämligen, Växjö stift, Karlstad stift, Västerås stift, Uppsala stift och Luleå stift.
Svenska kyrkan har i uppdrag att förvalta jord och skog över hela Sverige, från Karesuando i norr till Sveriges sydligaste udde Smygehuk. Skogstillgångarna går under namnet “Prästlönetillgångarna” då de från början kom till för att avlöna prästen.
Svenska kyrkan och skogen
Skogen som den Svenska kyrkan förvaltar är knappt två procent av all skog som finns i Sverige. Skogen som tillhör den Svenska kyrkan har anor från medeltiden och var en källa för inkomsten till den Svenska kyrkans förkunnelse. Det var vanligt att välbärgade människor runt om i Sverige valde att skänka mark och prästgård till kyrkan. De åkrar och ängar som Svenska kyrkan fick användes förr i tiden för att odla och hålla boskap medan skogen användes för jakt och för att få tillgång till ved. Avkastningen av tillgångarna från ägorna gick sedan till prästerna.
Det här ledde så småningom till att kyrkan hade blivit ägare till mycket stora egendomar. Det var år 1527, när Gustav Vasa var kung, som det uppstod en makt tvist mellan kyrkan och staten. Gustav Vasa beslagtog större delar av all den egendom som den Svenska kyrkan hade i sin ägo. Marken som beslagtogs tilldelades kungens undersåtar. Kyrkan kom dock senare att få tillbaka dispositionsrätten till mycket av den beslagtagna marken från staten.
Staten och kyrkan skiljdes åt från varandra år 2000 och det bestämdes då att prästtillgångarna, alltså skog och mark, skulle fortsätta att förvaltas av Svenska kyrkan. Förvaltningen av skogen och jorden är en del av Svenska kyrkans stift, och avkastningen är avsedd att bidra ekonomiskt till Svenska kyrkans förkunnelse. Det är med andra ord inte längre tanken att Svenska kyrkans skog ska avlöna prästerna. Utan den ekonomiska ersättningen som skogen genererar ska vara med och finansiera hela den Svenska kyrkans verksamhet.
Svenska kyrkans skogsbruk och markägande
Hur mycket pengar tjänar Svenska kyrkan på sin skog? Svenska kyrkan tjänar så mycket som cirka 500 miljoner kronor på skogen, hela 1,2 procent av Svenska kyrkans intäkter kommer från skogen och jorden som de förvaltar.
Svenska kyrkan är noga med att poängtera att de inte äger markerna utan att de bara förvaltar jorden och skogen. Då skogen fortfarande är en del av ”prästlönetillgångarna” och en stiftelselik egendom så har den Svenska kyrkan rätt att använda avkastningen till sin verksamhet.
Vad är det egentligen som tillhör “prästlönetillgångarna”? Jo nämligen, jord, skog och en fond. Som vi har förstått så förvaltar Svenska kyrkan en hel del mark och jord, dessa tillgångar går under namnet “prästlönetillgångarna” då de en gång i tiden var till för att avlöna Svenska kyrkans präster. I dag finns det utöver jorden och skogen även ett fondkapital.
Prästlönetillgångarna förvaltas av de tretton stiften som tillhör Svenska kyrkan. Totalt har de 470 000 hektar skogsmark, 47 000 hektar med betes- och åkermark, samt ett fondkapital som under år 2023 bestod av hela 4,5 miljarder kronor. Avkastningen från kyrkans förvaltning av skogen och marken uppgår till ett belopp på 500 miljoner kronor varje år. De här pengarna ska sedan användas av Svenska kyrkan för allt som rör den kyrkliga verksamheten i Sverige.
Vanliga frågor om skogen och Svenska kyrkan
- Svenska kyrkan har en större andel skog än genomsnittet i Sverige och brukar då skogen hårdare än genomsnittet. Varför?
Det beror på kravet på lönsamhet som Svenska kyrkan har tillsammans med skogsbolagen. De mindre skogsägarna har andra mål med sitt skogsbruk än vad Svenska kyrkan har. - Vem bestämmer över kyrkans skog?
Riktningen bestäms av dem som är förtroendevalda på nationell nivå. I kyrkomötet har det tagit ett beslut om Svenska kyrkans regelverk där de även har angett syftet med prästlönetillgångarna som skogen är en del av. Stiften har som uppdrag att sköta och ta hand om Svenska kyrkans skog. Utdelningen av vinsten är det stiftsfullmäktige som har ansvar över.
Det är egentligen inte så att Svenska kyrkan äger den mark som de förvaltar och tjänar pengar på. Skogen och de övriga tillgångarna tillhör prästlönetillgångarna och är den stiftelselik egendom som Svenska kyrkan har rätten att ta avkastning från. Enligt lagen om Svenska kyrkan (1998:1591) så ska prästlönetillgångarna bidra till kyrkans ekonomiska förutsättningar.
Även om Svenska kyrkan inte äger skogen och marken så får de en avkastning på runt 500 miljoner kronor varje år och har ett fondkapital på runt 4,5 miljarder kronor. Mycket av dessa pengar kommer från de 470 000 hektar skogsmarker som förvaltas i prästlönetillgångarna.