Du visar för närvarande Moms samfällighetsförening

Samfällighetsföreningar och momsfrågan har länge varit på tapeten. Skatteverket har givit olika direktiv i frågan och i början av 2024 kom Högsta förvaltningsdomstolen med sitt utlåtande. Vad som gäller varierar beroende på samfällighetsföreningens inkomst. För att förstå hur just er samfällighetsförening berörs, kommer vi i det följande att bena ut rådande regler och begrepp.

Om samfälligheter

En samfällighet är en typ av egendom som ägs och ansvaras för gemensamt av flera fastigheter. Det kan exempelvis röra sig om vägar, parkeringar, garage eller lekplatser. Är en fastighet del av en samfällighet ska det framgå vid bostadsköpet. Andel i samfälligheten följer då med fastigheten och köparen blir automatiskt medlem i samfällighetsföreningen. Bland medlemmar i föreningen delas ansvaret och ägandeskapet för samfälligheten. 

Endast Lantmäteriet kan skilja andelen i samfälligheten och fastigheten åt genom förrättning. En samfällighetsförening bildas av myndigheten när det av en delägare ansöks om att förvalta gemensam egendom.

I Sverige finns cirka 50 000 samfällighetsföreningar. För att samfälligheten ska vara berättigad att avgiftsbelägga sina medlemmar – så kallad uttaxering – fordras att styrelsen presenterar ett budgetförslag. Det måste sedan godkännas under föreningsstämman.

Momsregler för en samfällighet –  Bakgrund och aktuella uppgifter

  • Tre typer av momssatser: Moms är en skatt som betalas till staten vid köp av varor och tjänster. I Sverige finns tre momssatser, där den absolut vanligaste är 25 procent. I vissa fall kan 12 respektive 6 procent vara förefintligt.
  • Det gällde tidigare: Momsregler för samfälligheter har som nämnt varit omtalade och grund till osäkerhet bland många föreningar. På frågan huruvida de ska vara momsregistrerade och ta ut moms på medlemsavgifter och bidrag har under en tid inte funnits helt klara svar.

Tveksamheten grundar sig i Skatteverkets föresats från 2022 att samfällighetsföreningar skulle momsbelägga medlemmarnas bidrag. Det baserat på deras andel av kostnaderna (andelstal), vilket går tillbaka på Lantmäteriets beslut vid bildandet av en samfällighetsförening. I Skatteverkets momsregister är cirka 4 000 samfällighetsföreningar registrerade efter beslutet 2022. Efter nya stipulationer kan de flesta av dessa nu avregistrera sig för moms. Det innebär att det är möjligt att begära omprövning av moms som tidigare blivit inbetald.

  • Från 2024 – Ingen moms på kapitaltillskott från medlemmar: I februari 2024 lade sig Högsta förvaltningsdomstolen i frågan om momsregler för samfälligheter. Bland förvaltningsdomstolarna är HFD den högsta instansen. Här avgjordes att ingen momsbeläggning härvid ska förekomma på uttaxerade bidrag. Det vill säga det som medlemmar betalar för sin andel av samfälligheten och som gemensamt går till drift och underhåll av densamma. 

När behöver en samfällighetsförening inte betala moms?

En grundförutsättning för att moms ska beläggas är som påpekat att det gäller varor och tjänster. Om de uttaxerade bidragen från samfällighetsföreningens medlemmar går till den gemensamma egendomen (samfälligheten) bör de därför undantas momsplikt. Det är i stora drag hur Högsta förvaltningsdomstolen råder i frågan. 

De flesta samfälligheter som efter 2022 blev momspliktiga är alltså inte det från och med årets beslut av HFD. Ingen moms ska därmed beläggas om det som medlemmarna betalar för sin andel endast står till grund för samfällighetens olika förvaltningskostnader. Låt oss ta ett exempel. 

I en samfällighetsförening om 20 personer betalar medlemmarna kring 2 000 kronor för sin andel. Tillsammans bekostar de en gatas vägunderhåll, vilket innefattar halkbekämpning och snöröjning. På bidragen á 2 000 kronor per medlem ska ingen moms tas ut. Bidragen täcker enbart förvaltningen och ska därmed inte beläggas med moms. Kort sagt är förutsättningen för att inte förses med momsplikt att samfällighetsföreningens inkomst endast består av medlemmarnas bidrag.

När är en samfällighetsförening pliktig att betala moms?

Samtliga samfällighetsföreningar är dock inte befriade från momsplikt. Utlåtandet från Högsta förvaltningsdomstolen fungerar som ett förtydligande främst kring medlemsavgifter. I somliga fall är en samfällighetsförening fortfarande förpliktigad att ta ut moms enligt Skatteverket. Det om föreningen kan sägas driva någon form av ekonomisk verksamhet. Då kan det handla om att köpa in varor och tjänster – såsom internet, el och värme – och i ett vidare led sälja till föreningens medlemmar. Moms för samfällighetsföreningar gäller även om försäljningens inkomster bringar ersättning till medlemmar eller andra utanför föreningen. 

Momsregistrering är alltså vad som råder om föreningens inkomst består av annat än medlemsavgifter. Till exempel kan det handla om att föreningen köper in vatten till en gemensamt ägd vattenanläggning och sedan säljer till sina medlemmar. Föreningen ska enligt Skatteverket ta ut moms på det vatten som säljs vidare och brukas av medlemmarna.

Samfällighetsföreningar ska även ta ut moms när utomstående parter är inblandade. Skatteverket menar att det kan röra sig om uthyrning av egendomen till icke-medlemmar eller avgifter till externa bolag. 

Ompröva tidigare inbetald moms

Till de samfällighetsföreningar som momsregistrerades efter beslutet 2022 kommer Skatteverket skicka ut förslag om avregistrering. Faller en förening fortfarande under momsplikt efter Högsta förvaltningsdomstolens beslut är det föreningens skyldighet att meddela Skatteverket.

Om samfällighetsföreningen däremot inte längre är förpliktad för moms – tänk på följande. Till dess att föreningen är avregistrerad måste ni fortsätta att lämna in momsdeklarationer. Då redovisas noll kronor i in- och utgående moms.

Att som samfällighetsförening begära omprövning av tidigare momsdeklarationer är frivilligt. För att göra så lämnas en skriftlig begäran in till Skatteverket. Det går även att lämna in en ny momsdeklaration som redovisar noll kronor i ingående och utgående moms. Skatteverket kan sedan påbörja en utredning.

Har ni som samfällighetsförening begärt omprövning av tidigare momsdeklarationer och har rätt att få tillbaka betald moms – se till att anmäla ett mottagarkonto på Skatteverkets hemsida. Momsen som föreningen ska få tillbaka betalas av Skatteverket ut till skattekontot och sedan mottagarkontot.  

Vad innebär de nya momsreglerna för samfälligheter 2024?

Efter Högsta förvaltningsdomstolens förkunnande kunde många samfällighetsföreningar dra en lättnadens suck. Främst för att momshanteringen blev betydligt förenklad när klarare direktiv gavs. De rådande momsreglerna innebär även:

  • Att kapitalet som tillförs nybyggda garage (gemensamhetsanläggningar) som förvaltas av en samfällighetsförening inte blir momspliktigt.
  • De samfällighetsföreningar som i enlighet med nya bestämmelser inte är skyldiga att betala moms kan även vara befriade från förseningsavgifter. Gör efterforskningar kring vad som gäller för just er förening.
  • Har den momspliktiga samfällighetsföreningen en årsomsättning under en miljon kronor redovisas moms en gång per år. Är omsättningen över en miljon är det varje månad eller kvartal som gäller.
  • Är samfällighetsföreningen bokföringsskyldig ska återbetald moms bokföras som inkomst under gällande räkenskapsår.
  •  Är samfällighetsföreningen inte bokföringsskyldig ska återbetald moms i stället dokumenteras på annat vederbörligt sätt.